torstai 6. helmikuuta 2014

Muistetaanhan teidän lippukunnassanne, mistä partiomenetelmässä on kyse?



Puhutaan Partiosta -seminaarissa 5.2.2014 pyöriteltiin sitä, millaista on hengellisyys partioarjessa ja mitä partion uskontokasvatus voi olla. Koolla oli parikymmentä partionjohtajaa sekä lippukunnista että piiritasolta. 

Kyse on osittain kimuranteista asioista, mutta toisaalta vain ihmisen perusluontoa tukevista jutuista. Ihminen on uskonnollinen eläin ja kuten Turun Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Jani Kairavuo omassa alustuksessaan sen oivasti kuvasi, on lapsella oikeus pyhyyden kokemukseen ja partiossa sen tarjoamiseen on hienoja tilaisuuksia. 

Partiomenetelmä antaa eväät siihen, ettei hengellisen kasvun ja uskontokasvatuksen toteuttamisesta muodostu pakkopullaa tai satunnaista, erillistä suorittamista. 

1. Sitoutuminen partion arvoihin
• Partiolaisen lupaus, laki, ihanteet ja tunnus kuvaavat partion arvoja. Niiden kautta partiolainen sitoutuu partion arvoihin.
2. Symboliikka
• Partiosymboliikkaan kuuluu toimintatapoja, sisältöjä ja esineitä, joilla on yhteisesti ymmärretty merkitys. Symboliikalla liitetään lapset ja nuoret omaan ryhmään, lippukuntaan sekä maailmanlaajuiseen partioliikkeeseen.
3. Nousujohteisuus
• Jokainen yksilö saa partiossa sopivan haasteellisia tehtäviä. Ikäkauteen sopiva ohjelma auttaa kasvamaan.
4. Vartiojärjestelmä
• Partiossa toimitaan vertaisryhmissä, joissa päätetään yhdessä asioista ja jaetaan vastuuta. Näissä pienryhmissä lapsi ja nuori kasvaa toimimaan ryhmän jäsenenä.
5. Tekemällä oppiminen
• Tekemällä oppiminen on lapsen ja nuoren luonnollinen tapa oppia. Partiossa opitaan kokemisen ja tekemisen kautta.
6. Aikuinen tuki
• Par tiossa lapset, nuoret ja aikuiset toimivat yhdessä. Aikuisen on tukemassa lapsen ja nuoren kasvua, osallistumista ja vaikuttamismahdollisuuksia.
7. Päivän hyvä työ
• Partiossa lapsi ja nuori kasvaa ottamaan vastuuta itsestä ja muista.
Toisten hyvinvointiin tähtäävä toiminta palvelee yhteisöllisyyttä ja yhteisöjä.
8. Toiminta luonnossa
• Partiossa lapsi ja nuori toimii luonnossa. Luonto on elämyksellinen toiminta- ja oppimisympäristö. 

Luonto on partion peruselementti, lähtekää vaikka siitä. 

Allekirjoittanut kertoi omassa alustuksessaan havaintoja 2007 julkaistusta Niina Raevaaran tutkimuksesta Partiotoimintaa seurakunnassa - tutkimus evankelilaisluterilaisten seurakuntien partiotoiminnasta. Tutkimuksen mukaan lippukunnat eivät hyödynnä taustayhteisönsä tarjoamaa hengellisen kasvatuksen tukea juurikaan, avun pyytäminen voisi olla mainio tapa löytää johtajille keinoja toteuttaa toimintaa mielekkäästi! Johtajat ovat kuitenkin ne, joiden vastuulla tämäkin osa kasvatusta on ja johtajan esimerkki on ratkaisevan tärkeä siinä, miten asioihin suhtaudutaan. Tutkimus löytyy täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti