torstai 3. joulukuuta 2015

Vapaaehtoisten päivä 3.12


Tänään vietetään vapaaehtoisten päivää. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin se valtava työpanos, jonka vapaaehtoiset yhteiskunnalle pyyteettömästi antavat.
Vapaaehtoistyö on yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehtyä toimintaa, josta ei saa rahallista korvausta eli palkkaa. Sitä tehdään omasta vapaasta tahdosta, ilman pakkoa. (Wikipedia)
1,4 miljoonaa suomalaista tekee säännöllisesti vapaaehtoistyötä ja vielä useampi epäsäännöllisemmin ja harvemmin. Vapaaehtoistyön merkitystä yhteiskunnalle on vaikea arvioida numeerisesti, mutta on helppoa sanoa, että se on valtava. Mietitäänpä vaikka lasten harrastuksia; kuinka monessa kerhossa vetäjä on vapaaehtoinen, kuinka montaa nappulaliigan joukkuetta valmentaa vapaaehtoinen isä, kuinka monen urheiluseuran talous on kiinni vanhempien vapaaehtoisesta työpanoksesta, ja maailman suurimpana nuorisojärjestönä partio ei suinkaan ole mikään pieni tekijä vapaaehtoistyöpaikkojen sarjassa. Yhtälailla monet aikuistenkin harrastukset ovat vapaaehtoistyön varassa, vaikka toki vapaaehtoistyö on monelle  juuri se harrastus.

Vapaaehtoistyöstä puhuttaessa usein otetaan esiin ne tahot, jotka tekevät oikeasti merkittävää työtä. Yhtään väheksymättä harrastusten tärkeyttä, tarkoitan oikeasti merkittävällä tässä kohtaa niitä tahoja, jotka toimivat ihmisten terveyden ja hengen suojaamiseksi. Vapaaehtoistyöstä puhuessa ei voi välttyä ottamasta esiin Punaista ristiä, jonka vapaaehtoiset tekevät monipuolisesti hyvää ympäri maailmaa. Yleisen turvallisuuden puolesta toimivat myös mm Meripelastusseura, vapaaehtoinen pelastuspalvelu, vapaapalokunta ja operaatio Lumihiutale.

Vapaaehtoistyön yleisyys kertoo siitä, että raha ei välttämättä ole se mielekkäin palkka, vaan ihmiset kaipaavat jotain muutakin. Tehdyn työn merkityksellisyys, yhdessä tekeminen ja ilon tuottaminen muille ovat monelle syy osallistua vapaaehtoistyöhön. Robert Baden-Powellin sanoin
"The most worth-while thing is to try to put happiness into the lives of others."
YK:n kansainvälistä vapaaehtoistoiminnan päivää on vietetty jo vuodesta 1985, ensimmäisesta vapaaehtoisten päivästä on kulunut jo 30 vuotta! Tänä vuonna vapaaehtoisten päivää juhlitaan monin tavoin ympäri maata. Lukuisiin tapahtumiin ja päivän teemoihin voi tutustua Kansalaisareenan nettisivuilla ja facebookissa.

***
edit. 5.12
Hämmennykseni on suuri, kun huomaan, että Suomessa vietettiin vapaaehtoisten päivää 3.12, mutta YK:n kansainvälinen vapaaehtoistoiminnan päivä on 5.12. Vapaaehtoiset ja vapaaehtoistyö varmasti ansaitsevat nämä kaksi merkkipäivää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti