perjantai 5. syyskuuta 2014

Kansainvälinen Rauhanpäivä 21.9.2014: aktiviteetti-ideoita I

Rauha ei tarkoita vain sodan vastakohtaa, mutta näinä päivinä juuri rauha sen ensimmäiseksi mieleen tulevassa merkityksessä on miljoonien ihmisten hartain toive. Rauha on monille itsestään selvyys, toisaalla sukupolvi toisensa jälkeen on elänyt konfliktin keskellä. Kansainvälistä rauhanpäivää vietetään jälleen 21.9., miten sinä aiot sitä viettää?

Suomen Partiolaisten Food for Life (FFL) -projektiryhmän kirjoittama, oheinen teksti sekä aktiviteetti-ideat johdattelevat yksittäisen partiolaisen, partioporukan tai vaikka lippukunnan viettämään rauhanpäivää ja tekemään rauhan tekoja. Peace!

FFL2 -projektiryhmä & kumppanit Keniasta ja Nigeristä

Kansainvälinen rauhanpäivä 21.9.

Partio ja rauha. Miten ne liittyvät toisiinsa? Kiinnostaako kansainvälisyys ja rauhan rakentaminen? Miten rauhantyö näkyy partiotoiminnassa, ja miten voin itse toimia rauhan puolesta?

Kansainvälisen rauhanpäivän lähestyessä on hyvä hetki muistella, mitä kaikkea partiolaiset tekevät rauhan puolesta, ja miten itse voimmekaan rauhan puolesta toimia. 21.9. vietetään YK:n rauhanpäivää, joka on omaksuttu myös partiolaisten kansainväliseksi rauhanpäiväksi, sillä myös partio on alusta asti ollut aktiivinen kansainvälinen rauhanliike. Eri puolilla maailmaa järjestetään tapahtumia ja YK:n päämajassa pääsihteeri soittaa rauhankelloa perinteisin menoin. Partiolaisina meillä on tärkeä tehtävä toimia rauhan puolesta. Miten sinä aiot viettää rauhanpäivää 21.9.?

Maailman suurimpana nuorisojärjestönä partiolaisilla on etuoikeutettu mahdollisuus toimia etulinjassa rauhan puolesta. Suomalaiset partiolaiset toimivat rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta joka päivä toimiensa ja valintojensa avulla.  Laajemmassa mittakaavassa Suomen Partiolaiset toimii globaalisti rauhan puolesta myös kolmen kumppanuushankkeensa voimin, joita toteutetaan paikallisten partiolaisten kanssa Nepalissa, Senegalissa sekä Länsi-Afrikan Beninissä ja Nigerissä. Beninissä ja Nigerissä toteutettavassa Food for Life2 –hankkeessa kehitetään partiotoimintaa Afrikan alueella ja tarjotaan nuorille mahdollisuuksia aktiiviseen yhteiskunnalliseen rooliin

Beninissä ja Nigerissä toteutettavan Food for Life2 –hankkeen aktiviteetteihin kuuluu ennen kaikkea mallipuutarhojen järjestäminen kouluissa paikallisten partiojärjestöjen johdolla. Partiojohtajat koulutetaan opettamaan nuoremmille partiolaisille ruokakasvien viljelyä, alueelle sopivia viljelykäytäntöjä, maatalouseläinten ylläpitoa ja pienimuotoista yrittäjyystoimintaa. Samalla partiolaiset Afrikassa oppivat luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen ja ruokaturvan keskinäisriippuvuudesta. Ruokaturvaan liittyvät riskit ovat suuria kohdemaissa Afrikassa ja projekti mahdollistaa myös nälkää ja köyhyyttä vastaan taistelemisen yhteisötasolla, kun tehokkaat viljelymenetelmät leviävät partiolaisilta kotiin ja koko yhteisöön.

Globaalin ulottuvuuden lisäksi rauhan puolesta voi kuitenkin toimia aktiivisesti myös paikallisesti. Partiolaisena yksi luontevimmista tavoista viettää rauhanpäivää ja tehdä rauhantyötä on tehdä jokin rauhanrakentamiseen ja kansainvälisyyteen liittyvistä aktiviteeteista.

Toimi siis näin:
1. Suunnista osoitteeseen kuulunmaailmalle.partio.fi/
2. Valitse vaikuttaminen ja sitten rauhanpäivä
3. Tee syyskuun aikana ryhmäsi kanssa jokin rauhanpäivän aktiviteeteista
4. Jaa rauhantekosi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #rauhanpaiva

5. Onnittele itseäsi rauhan puolesta toimimisesta ja seuraa, mitä muut partiolaiset ovat rauhanpäivänä tehneet. Partiolaisena et ole yksin rakentamassa rauhaa.


FFL potretissa edustettuna Suomi, Senegal, Nepal & Niger


YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin ajatuksia partiolaisista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti