tiistai 2. lokakuuta 2012

Neljällä Eurolla apua kehitysyhteistyöhön

Ainakin kaikille yli 15-vuotiaille partiolaisille on tipahtanut jäsenmaksulappu sähköpostitse. Kaiken mahtavan mahdollistavaan ja mm. partiovakuutuksen takaavaan perusmaksuun on taas mahdollista lisätä neljä Euroa vapaaehtoista kehitysyhteistyömaksua. Onko teidän lippukunnassanne puhuttu siitä, mistä tässä oikein on kyse? Partiolaisten kehitysyhteistyöhön osallistumista voisi nyt käydä läpi kaikkien ikäkausien kanssa ihan ajatuksella!

Unicefin verkkosivuilta löytyy valikoima afrikkalaisia satuja. Nahas löytää onnen on Pohjois-Namibiasta ja se kertoo nuoresta miehestä, joka muiden auttamisen kautta ymmärtää jotain hyvin oleellista inhimillisyyden perusasioista. Tämä tarina sopii hyvin johdannoksi keskusteluun siitä, mistä esimerkiksi kehitysyhteistyössä on kyse ja miksi partiolaiset toteuttavat erilaisia kumppanuushankkeita kehitysmaiden partiolaisten kanssa.

Partioliikkeen perustaja syntyi aikana, jolloin maailma oli kovin erilainen kuin nykyään. Baden-Powell näki itse sodan kauhut ja sen seuraukset. Kaikesta näkemästään ja kokemastaan huolimatta Robert Baden-Powell jaksoi uskoa nuorten ja partioliikkeen maailmaa paremmaksi tekevään voimaan. Hänen viimeisen partiolaisille lähettämänsä viestin tunnetuimmat osat kuuluvatkin näin "Mutta oikea tie onneen on muiden ihmisten onnelliseksi tekeminen. Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit..."



Partiotoiminnan tavoitteena on kasvattaa nuorista vastuuntuntoisia ja itsenäisesti ajattelevia yhteiskunnan jäseniä. Kaikkia maailman miljoonia partiolaisia yhdistää Partioaate. Kehitysyhteistyön merkitystä partiotoiminnassa voikin lähteä miettimään esimerkiksi  Partioihanteista käsin.

Maailmanlaajuiset kehityskysymykset, ympäristöasiat ja ihmisoikeudet kiinnostavat nuoria. Suomen Partiolaisten kumppanuusmaiden Nepalin, Senegalin sekä Sambian partiolaisten kanssa on tehty vuosien mittaan tuloksekasta kehitysyhteistyötä, jonka rinnalla kulkevat kasvatukselliset tavoitteet Suomessa. Suhde itseen, suhde toiseen ihmiseen, suhde yhteiskuntaan ja suhde ympäristöön konkretisoidaan partiolaisten kumppanuushankkeiden myötä hyvin luontevasti ja mielekkäästi. Partio ei ole enää vain solmuja ja nuotiolauluja, monipuolisesti maailmaan tutustuneilla partiolaisilla on vaikutusmahdollisuuksia koti- ja ulkomailla niin nykyään kuin tulevaisuudessakin.

Vielä ehtii mukaan Woomal 2 juttuihinkin. Kaikkiin lippukuntiin on saapunut muutaman vuoden ajan Woomal-materiaalia (kysy vaikka sihteeriltä!). Jos materiaalit ovat mystisesti kadonneet, voimme auttaa lippukuntaanne ideoimaan vaikkapa teemaan sopivan, koko lippukunnan teematapahtuman! Ota yhteyttä L-SP:n kv- ja aatejaostoon: mikaela.savolainen(at)gmail.com

Suomen Partiolaiset: kehitysyhteistyön yleiset periaatteet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti