lauantai 25. toukokuuta 2013

Monimuotoinen ja avoin partio

Perjantaina ainakin SP:n ja L-SP:n sivuilla julkaistiin kirjoitus, jossa otettiin kantaa partion avoimuus -aiheeeseen. Partio on kaikille avoin harrastus teksti löytyy kokonaisuudessaan täältä. Pinnalla asian pitäisi kv- ja aatejaoston mukaan olla aina, mutta Boy Scouts of American kiusallinen toiminta on tehnyt asiasta puheenaiheen ympäri maailmaa ja myös Suomessa.

Partioharrastus Suomessa on periaatteen mukaan avointa kaikille, mutta onko se käytännössä aina niin? Toimimmeko itse niin, että joukkoomme liittymisen kynnys on matala? Naamiaisasuissa luki joskus kasikytluvulla vielä "Fits All", kunnes jokin kansainvälisestä kuluttajasuojasta huolestunut sai läpi väitteeseen muutoksen ja nyt kaikissa asuissa taitaa lukea "Fits Most". Onko sitten joitain asioita, miksi partio ei kaikille sopisi? Sitä sopii miettiä - johtuuko sopimattomuus meistä vai niistä, jotka eivät koe partiota mielekkääksi harrastusvaihtoehdoksi itselleen tai lapselleen. Entäs ne partiolaiset, jotka lopettavat, koska "tää ei ollut mun juttu"? Avoimuuden aikaansaaminen on meidän jokaisen vastuulla.

Piirinjohtaja Mari Kousa toivottaa uuden toiminnanjohtaja Kalle-Pekka Mannilan tervetulleeksi piiriimme

Mietitään näitä ja luetaan läpi Suomen Partiolaisten monimuotoisuuslinjaus. Alla oleva avoimuuden tarkistuslista lippukunnille on napattu suoraan linjauksesta. Kesä aikaa funtsia, miten syksyllä saadaan partiolaiset pysymään harrastuksen parissa jatkossakin ja miten uusia harrastajia innostamalla saadaan jäsenmäärä kasvuun!


PÄÄSEEKÖ MUKAAN? – AVOIMUUDEN TARKISTUSLISTA LIPPUKUNNILLE

Avoimuus tarkoittaa konkreettisia toimenpiteitä avoimuuden eteen. Avoimuuden tarkistuslista on tarkoitettu lippukuntatoimijoille välineeksi lisätä monimuotoisuutta ja avoimuutta omassa toiminnassa.
Avoimuuden esteiden tunnistaminen on jo iso askel kohti monimuotoisuuden toteuttamisessa lippukunnan toiminnassa. Siksi alla olevien kysymysten läpikäyminen keskustellen vie monimuotoista partiota eteenpäin.
Kysymyksiä koskien jo partiossa olevia:
• Miten meidän lippukunnassa keskustellaan avoimuudesta jäsentemme kesken?
• Miten varmistamme, että kaikki kokevat turvalliseksi ja mahdolliseksi osallistua toimintaamme omana itsenään?
• Tunnistammeko syrjinnän ja kiusaamisen riittävän luotettavasti?
• Miten puutumme syrjintään tai kiusaamiseen lippukunnassamme?
• Miten huomioimme toiminnassamme erilaiset uskontokunnat ja elämänkatsomukselliset vakaumukset?
• Miten edistämme sitä, että toiminnassamme voi halutessaan olla samoilla ehdoilla mukana kaikki sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta?
• Millä tavoilla lippukuntatoiminnan arjessa vältämme stereotyyppisiä käsityksiä siitä, millaisia tyttöjen ja poikien kuuluisi olla tai mitä heidän kuuluisi tehdä?
• Miten toimimme, jos toiminnassamme on mukana jäsen, jonka kanssa ei ole yhteistä kieltä?
• Tunnemmeko lippukuntamme säännöt? Mitä yhdenvertaisuuteen liittyvää niihin on kirjattu?
Kysymyksiä koskien uusia tulijoita:
• Millä tavalla tuemme etniseltä tai kulttuuriselta taustaltaan vähemmistöön kuuluvia henkilöitä, jotta he kokevat olevansa tervetulleita mukaan toimintaan?
• Millaisia mahdollisuuksia meillä on poistaa erilaisia esteitä, jotta toimintaan voisi tulla mukaan vaikka olisikin joku vamma, esimerkiksi liikuntaeste?
• Miten lippukuntamme tiedotus tavoittaa sellaisia lapsia ja nuoria sekä näiden vanhempia, jotka eivät tule toimeen hyvin suomen tai ruotsin kielellä?
• Ovatko myös aikuiset tervetulleita toimintaan vaikka eivät tunnekaan lippukuntamme perinteitä tai vaikka heillä ei olisi partiotaustaa?
• Kutsummeko vanhempia tutustumaan lippukuntamme toimintaan yhdessä lastensa kanssa?
• Onko lippukunnan johtajaneuvosto suljettu vai avoin foorumi? Sallitaanko siellä erilaisia mielipiteitä?
Kysymyksiä koskien ympäröivää yhteisöä
• Millainen rooli taustayhteisöllä (esimerkiksi seurakunta, kunta tai kaupunki, yritys) on toiminnassamme? Miten tiedotamme siitä kaikille, myös uusille jäsenille?
• Miten lippukunnan asioista tiedotetaan ympäröivälle yhteisölle: partiolaisten vanhemmille, seurakunnalle, koululle ja muille lasten asioita hoitaville tahoille paikkakunnallamme?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti