tiistai 27. elokuuta 2013

Kansalaistaitoa: tiedätkö, miten toimia löytöeläimen kanssa?

Partiolainen tai ei, joskus vastaan tulee vapaana vaeltavia lemmikkieläimiä (tai siis sellaisiksi tarkoitettuja), karkulaisia tai vahingoittuneita luonnoneläimiä. Partiolaisenakaan ei aina tiedä, miten toimia oikein. Miten tässä tilanteessa siis toimitaan?

Allekirjoittanut hoiti kesäaikaan viikon verran löytökissaa ja tuli taas lueskelleeksi paljon aiheeseen liittyvää materiaalia. Tämä kyseinen löytökissa pääsi siis onneksi ulkoa suojaan ja lopulta
takaisin omistajilleen, joidenkin kadonneiden eläinten kohtalo on paljon kurjempi.

Turun Eläinsuojeluyhdistys kertoo sivuillaan seuraavasti:

Eläinhoitolassa hoidetaan vuosittain noin 300 löytökoiraa, kuutisensataa kissaa ja kymmeniä pikkulemmikkejä: häkkilintuja, kaneja ja pikkujyrsijöitä. Vuosien varrella on hoidossa ollut myös mm. lampaita, possuja, vuohia ja kanoja.

Kadonnutta lemmikkiä kannattaa aina kysellä eläinhoitolasta. Löytöeläimiä tulee lain mukaan säilyttää hoitolalla 15 päivää, jonka jälkeen niille voidaan etsiä uusi koti tai ne voidaan lopettaa. 


Kuvan karitsat eivät liity tapahtumiin, vaan asuvat tyytyväisinä kotieläinpihassa

Etenkin näin kesälomien päätyttyä eläinhoitolat ovat täynnä kesäkissoja, jotka joko jätetään kesämökille "kyllä se osaa itse metsästää ruokansa" -ajatuksella tai tuupataan ovesta pihalle koulujen ja töiden taas alkaessa. Kyse voi olla myös karkulaiskissasta, jota kesällä mökkipihassa on saatettu päivittäin ruokkia ja totuttaa se käymään samalla paikalla, syksyllä kisuli jää ilman aterioitaan. Julmaa, mutta totta.

Löytökissa:
Asuinalueellesi ilmestyvä vieras, selkeästi ruokaa pyytävä ja suojaan hakeutuva kissa on hyvä ottaa talteen. Lain mukaan eläimen talteenotosta tulee ilmoittaa eläinsuojeluvalvojalle, vaikka et kissaa eläinhoitolalle toimittaisikaan. Kissan voi toimittaa eläinhoitolaan sen aukioloaikaan. Jos kissan kiinniotto ei onnistu, voi kissan houkutella kissanloukkuun, joita voi lainata Turussa eläinhoitolasta. Loukku ei vahingoita eläintä millään tavalla, ajatuksena on houkutella eläin laatikkoon sen perälle laitetulla ruoalla. Muista, että mikäli et toimita löytöeläintä eläinhoitolaan, vaikka sen talteenotosta hoitolaan ilmoittaisitkin, pysyy eläimen omistusoikeus käytännössä ikuisesti sen alkuperäisellä omistajalla.

Löytökoira:
Koirien kyseessä ollessa suurin osa vapaana vaeltelijoista on seikkailemaan lähteneitä karkureissulaisia. Monesti vapaana juoksentelevat koirat tulevat vieraidenkin ihmisten luokse ja kiinniotto onnistuu. Jos kaulapannassa on omistajan yhteystiedot, soita omistajalle. Ota kuitenkin omistajan yhteystiedot osoitteeneen talteen ennen koiran luovutusta ja mikäli koiran kunnossa tai katoamistavassa on jotain erikoista, ole yhteydessä eläinhoitolaan tai poliisiin. Mikäli vapaana olevaa koiraa ei saada kiinni sen arkuuden tai aggressiivisuuden takia, ole yhteydessä eläinhoitolaan tai poliisiin - vihaisen, vapaana juoksevan koiran kyseessäollessa on sopivaa soittaa myös hätänumeroon 112.

Luonnonvaraiset eläimet:
Myös luonnonvaraisia eläimiä päätyy eläinhoitolalle vuodessa satoja, tavoitteena on joko kuntouttaa niin, että ne voidaan palauttaa luontoon tai etsiä niille tarhapaikka. Muista aina varmistaa luonnosta löytämäsi eläimen todellinen avuntarve. Epäselvissä tilanteissa ota yhteys eläinhoitolaan, ennen kuin kosket eläimeen!


Turun alueella soita ensimmäiseksi Turun Kaupungin Eläinhoitolaan: 02-26 23 110 tai Heidi Leysir-Kopra 050-554 6394 (Eläinhoitola avoinna päivittäin 8-18)


Kadonneiden/löydettyjen/nähtyjen eläinten ilmoituksia voi Suomessa jättää eläinsuojeluvalvonnan lisäksi erilaisiin paikkoihin: 

Karkurit julkaisee ilmoituksia kaikkialta Suomesta, ilmoituksen jättäminen vaatii rekisteröimisen

Rekku Rescue keskusteluissa voi ilmoittaa kadonneista ja löytyneistä 

Eläinsuojeluyhdistys Dewi julkaisee ilmoituksia kadonneista/löytyneistä ja näköhavainnoista Facebookissa

Eläimensä kadottaneen kannattaa kiinnittää ilmoituksia lähikauppojen ilmoitustauluille ja bussipysäkeille, sieltä myös karkulaisen kiinniottaneet ilmoituksen voivat bongata

Selaa läpi paikallislehtiä ja tarkista, onko niissä kadonneiden ilmoituksia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti