lauantai 26. lokakuuta 2013

Mihin sinä uskot?

Partionjohtajalehden Jyrsijä-palstan kirjoituksilla sohaistaan tarkoituksella aiheisiin, jotka ovat välillä virtahepoja olohuoneessa. On aiheita, joista partiossa on vaikea keskustella ilman, että herneitä vedetään nenään enemmän tai vähemmän eriävien näkemysten takia.

Viimeisimmässä Partionjohtajalehdessä Viljo "Axu" Mannerjoki kyseenalaistaa partion avoimuutta kysymällä, voiko ateistilla olla paikkaa partiossa? Axun kirjoituksen löydät täältä. Kirjoitus on poikinut paljon kommentointia ja tämä onkin Jyrsijä-palstan tarkoitus. Nostaa keskusteluun hankalia aiheita ja katsella asiaa eri kulmista. Maapallokaan kun ei ole pannukakku, väittävät.

Miten omassa lippukunnassasi suhtaudutaan uskontoon ja hengellisyyteen?
Onko sanalla uskontokasvatus positiivinen vai negatiivinen kaiku?
Mihin uskonto vaikuttaa tai on vaikuttamatta?
Millaiset partioperinteenne ovat ja miten niitä vaalitaan?
Mikä erottaa partion poikakerhosta vai erottaako mikään?
Millainen taustayhteisö teillä on ja miten teette yhteistyötä?
Mitä odotatte toisiltanne, lippukuntasi ja sen taustayhteistö?

Partiossa ei polteta ketään roviolla. Toivottavasti.

Pohdinnan avuksi poimintoja Virallisista Papereista eli Suomen Partiolaisten peruskirjasta:

Suomen Partiolaisten peruskirja kertoo arvopohjastamme mm. seuraavasti: "Partiotoimintaa ohjaa partion maailmanjärjestöjen määrittelemä arvopohja. Sen lähtökohtana on ihmiskuva, jossa ihmisellä on velvollisuuksia suhteesse Jumalaan, omaan itseen, muihin ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Suhde Jumalaan merkitsee myönteistä asennetta uskontoon, hengellisyyden etsimistä ja elämistä oman hengellisen vakaumuksen ja yhteisön mukaisesti."

Toimintaperiaate -otsikon alle peruskirjaan on hyväksytty Suomen Partiolaisten jäsenkokouksessa esimerkiksi seuraavaa: "Partion avoimuuteen kuuluu, että partion toiminnassa ja päätöksenteossa noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatetta. Tähän kuuluvat esimerkiksi alueellinen tasavertaisuus ja kieleen, kulttuuriin, uskontoon sekä vakaumukseen liittyvä yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Yksilölle varataan tilaa oman uskonnon harjoittamiseen."

Tähän liittyen muistutettakoon myös että:
Partiolaisten ihanteista löytyvät "kunnioittaa toista ihmistä", "kehittää itseään ihmisenä" sekä "etsiä elämän totuutta". Ja partiolupaushan kuuluu seuraavasti: "Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa ihanteita ja olla avuksi toisille.

Partiomenetelmästä puolestaan löytyy kohta Sitoutuminen partion arvoihin: "Partiolaisen lupaus, ihanteet ja tunnus kuvaavat partion arvoja. Näiden kautta partiolainen sitoutuu partion arvoihin."

Peruskirja osaa muuten kertoa myös sen, mikä on Suomen Partiolaisten suhde kirkkoon:

Yhteistyö kirkkojen kanssa
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on solminut yhteistyösopimuksen Suomen evankelis-luterilaisen ja Suomen ortodoksisen kirkon kanssa. Sopimuksen tarkoitus on edistää uskontokasvatuksen asemaa osana Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n tarjoamaa partiokasvatusta sekä sopia yhteistyön periaatteista.

Lippukunnat, joiden taustayhteisönä on tunnustuksellinen uskontokunta, antavat sen tunnustuksen mukaista uskontokasvatusta. Lippukunnat, joilla ei ole uskonnollista taustayhteisöä, tukevat jäsentensä uskonnollista kehitystä sen mukaan, mihin uskonnolliseen yhteisöön jäsenet kuuluvat. 


Haluaisitteko arvioida arvojanne ja uskontokäsitystänne tarkemmin ja uskaltautua sukeltamaan aiheeseen syvemmälle? Lounais-Suomen Partiopiirin kansainvälinen ja partioaatteellinen jaosto voi järjestää lippukunnassanne johtajistolle vunna 2014 esimerkiksi Aatemenu-iltapäivän/-illan. Menuun sisällytettävät annokset sovitaan joko yhdessä ennakkoon tai jos olette rohkealla tuulella, luodaan Yllätysmenu! Yhteyden jaostomme erityisiin aate-specialisteihin saatte allekirjoittaneen kautta sähköpostitse: mikaela.savolainen@gmail.com









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti