tiistai 6. huhtikuuta 2010

Huhtikuun Woomal-ideoita

Joku tekee nojatuolimatkoja vieraisiin maihin ja uppoutuu eri kulttuureista ja historiasta kertoviin kirjoihin. Toinen on innokas käsitöiden tekijä ja testailee kädentaitoja kaikilta mantereilta. Kolmas on kyltymättömän utelias kokkaaja, joka sukeltaa milloin minkäkin alueen keittiömaailmoihin. Woomal-hankkeen aikana tutustutaan niin Senegaliin kuin koko Afrikan mantereeseenkin ja toivottavasti jokainen innostuu hankkeen aikana lukemaan, luomaan asioita käsillään sekä heilumaan kauhan varressa. Kaikkien näiden kokeiluiden kautta ymmärrämme ehkä hieman paremmin afrikkalaisia kulttuureja.

Tässä muutama kirjavinkki. Kaksi kirjoista on fiktiivisia, kolmas tietopuolen teos.
1. Karl May: Orjakaravaani. Kaksi saksalaista tiedemiestä joutuu kamppailemaan elämästä ja kuolemasta Sudanissa häikäilemättömän orjakauppiasjoukon kanssa. Orjakaupan kauheudet ovat jättäneet pysyvät jäljet moniin Afrikan maihin.

2. Alice Walker: Häivähdys Purppuraa. Kirjan tapahtumat eivät sijoitu Afrikan mantereelle, vaan Yhdysvaltojen syvään Georgiaan, mutta kirja kuvaa orjien jälkeläisten elämää riipaisevasti ja auttaa ymmärtämään orjuuden pitkäaikaisia yhteiskunnallisia seurauksia.

3. Iiris Kalliola ja Matti Nummelin: Kaukomatkaajan luontoharmeja - kummallisia, vaarallisia ja pelottavia etelän eliöitä. Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Karibialla vuosia viettänyt biologipariskunta kertoo kirjassaan niin isommista kuin mikroskooppisistakin otuksista, joiden kanssa lämpimissä maissa asuvat joutuvat tekemisiin jokapäiväisessä elämässään ja joutuvat siksi ottamaan näiden öttiäisten olemassaolon tietenkin myös huomioon säilyäkseen terveenä ja hengissä. Myös matkailijan on hyvä tietää, mitä kaikkea reissussa voikaan tulla vastaan. Kirja antaa myös ensiapuohjeita ja neuvoo keinoja välttää törmäämistä epämieluisien otusten kanssa.

Kädentaitovinkit:`Valmistakaa afrikkalaisia naamioita paperimassasta. Etsikää ohje paperihelmien valmistukseen, käyttäkää aikakauslehtipaperia. Opetelkaa punomaan koreja. Valmistakaa kierrätysleluja juomatölkeistä. Tehkää perhossten syöttöpaikka muovisesta juomapullosta.

Kun vatsaa kurnii: K-Kaupan Ruoka Pirkka -lehti oli jaossa ainakin Citymarketissa ja nyt huhti-toukokuun numerossa oli monta sivua ruokaohjeita Afrikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti