keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Woomal ja YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuosi










Tänä vuonna vietetään YK:n luonnon monimuotoisuuden teemavuotta. Suomessa kampanja on saanut nimen LUMO 2010. Luonnon monimuotoisuuden teemavuodella pyritään herättelemään ihmiset kaikkialla huomaamaan luonnon monimuotoisuus ympärillään ja ymmärtämään, että biodiversiteetti on ehdoton edellytys maapallomme elämälle. Monimuotoisuus sekä maalla että vedessä on säilytettävä ja sitä on vaalittava. Aloittaa voi vaikka kotipuutarhasta. Luonto antaa niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia.

Woomal-hanke painottaa sekin ympäristöteemoja. Katsotaan lähelle, katsotaan kauas ja huomataan ympäristöhaasteiden olevan monelta osin hyvin samankaltaisia asuinpaikasta riippumatta. Ihmisen toiminta kaikkialla ja sen aiheuttama ilmastomuutos on kaikkein suurin uhka herkälle luonnolle ja sen monimuotoisuudelle. Partiolaisten yhtenä ihanteena on "rakastaa ja suojella luontoa" ja Woomal-hankkeen toteuttamiseen lippukunnassa voi mainiosti hakea virikkeitä YK:n teemavuoden materiaaleista. Ihastelkaa luonnon monimuotoisuutta ja etsikää tapoja, joilla sitä voidaan vaalia. Mitkä ovat suurimpia haasteita meillä, mitkä Senegalissa? Hämmästykää luonnon monimuotoisuudesta retkellä, leirillä, vartiokokouksessa, kasvitieteellisessä puutarhassa...

Tiesitkö että...
- Suomi on ainoita maita maailmassa, jossa vastuu luonnosta, sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä on kirjattu perustuslakiin. Vastuu luonnosta on siis meillä kaikilla.

- Luonnon monimuotoisuuden suurimpia uhkia ovat tehomaankäytön aiheuttama elinympäristöjen katoaminen, ilmastonmuutos ja alkuperäisiä lajeja uhkaavat vieraslajit. Maamme luontotyypeistä jo noin puolet on luokiteltu uhanalaisiksi.

- Suomen Partiolaiset, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen Latu ovat haastaneet kaikki kunnat sekä seurakunnat mukaan YK:n luonnon monimuotoisuuden juhlavuoden viettoon. Juhlavuoden kunniaksi on käynnistetty 14.4.2010 LUMO2010 -vuoden luontohaastekisa, jossa seurakuntia ja kuntia kannustetaan etsimään omilta mailtaan upeita ja edustavia luontokohteita.
YK:n teemavuosi ja LUMO2010 verkossa:

http://www.ymparisto.fi/lumonet (Ympäristöministeriö)
http://www.sll.fi/lumo2010 (Suomen luonnonsuojeluliitto)
http://www.luonnontila.fi/ (Suomen luonnon tilasta kertova sivusto), http://www.cbd.int/2010/welcome/ (YK:n teemavuoden viralliset sivut englanniksi).

Woomal-matskuja löytyy tietenkin osoitteesta http://www.partio.fi/Projektit/Suomi/Senegal/Ohjelma.iw3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti