maanantai 24. syyskuuta 2012

Kaupunkiretkipäivä Postia Savannin Laidalta 22.9.2012

Jo perinteeksi muodostunut L-SP:n kv- ja aatejaoston Kaupunkiretkipäivä kokosi tarpojat & samoajat kaupunkiluontoon Turkuun lauantaina 22.9.2012 klo 11.00-17.00. Kaupunkiretkipäivä on aina vienyt partiolaiset luontokohteisiin, joihin on helppoa saapua bussilla, pyörällä tai jopa kävellen. Retkeilyyn sopivia luontokohteita on kaupunkien lähettyvillä meillä Suomessa vielä runsaasti ja vaikka monet kohteista ovat osittain monelle ennestään tuttuja, ovat järjestäneet löytäneet niistä aivan uusiakin puolia. Kohteina ovat olleet mm. Katariinanlaakso, Halisen ja Koroisen ympäristö, Hirvensalo, Runosmäki-Pomponrahka -alue sekä Turun puistoalueet. Tänä vuonna retkeilimme luonnoltaan ja kulttuurihistorialtaan merkittävässä Ruissalon kansanpuistossa otsikolla Postia Savannin Laidalta.

Kansainvälisyyden ja partioaatteen teemoihin nojaavassa Kaupunkiretkipäivässä yhdistyvät mm. liikkuminen luonnossa, tekemällä oppiminen sekä yhdessä tekeminen. Taustalla on myös kylmää faktaa siitä, mihin päin maailma on kallellaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana noin miljardi ihmistä on muuttanut maalta kaupunkiin. Kaupunkilaisten määrän maailmassa on ennustettu nousevan vuonna 2030 jo viiteen miljardiin. Ihmisen luontosuhde katoaa helposti, joissain suurkaupungeissa jo muutama sukupolvi saattaa elää ilman ymmärrystä siitä, että olemme osa luontoa ja ilman luontosuhdetta tuhoamme oman elinympäristömme. Partiolaiset voivat toimia vastavoimana! Woomal -kumppanuushankkeessa on myös kyse juuri tästä: ympäristökasvatuksella voidaan Senegalissa kääntää kelloa taakse päin ja palauttaa luonnon tasapainoa. Ja tämä ei ole mitään utopiaa: Woomal -hankkeen 2009-2011 onnistuminen takasi hankkeelle myös jatkoa ja Woomal 2 (2012-2014) on nyt meneillään!

Postia Savannin Laidalta Kaupunkiretkipäivän aikana:
- Tutustuttiin Tammenterhon Opastuskeskukseen ja nähtiin Ruissalon neljää vuodenaikaa esittelevä video
- Tehtiin matkatehtäviä, joiden vastukset löytyivät erilaisista luontopolkujen opastetauluista - tiedätkö, mikä on Turun nimikkosieni, miksi kosteikot ovat vähentyneet tai mihin lepakkopönttö kannattaisi sijoittaa?
- Pohdittiin syitä sille, miksi meille suomalaisille metsä on tuttu juttu, mutta joidenkin kulttuurien edustajat eivät tahdo metsään mennä
- Tsekattiin Jokamiehenoikeuksien tuntemusta
- Askarreltiin lintujen syöttöteline kahdesta maitotölkistä
- Loihdittiin hämähäkkimaskotit
- Syyspäiväntasauksen kunniaksi tehtiin vuoden kiertoon liittyviä tehtäviä
- Päästiin Turun Yliopiston Kasvitieteellisen puutarhan ulkopuutarhaan valmistamaan yllätysruokaa "pakolaisleirissä" (joukkueet saivat mm. etiketittömiä säilyketölkkejä, joiden sisältö tuli käyttää ruokaan). Ruoan valmistuksessa tarvittavan veden joukkueet toivat mukanaan - monessa maassa vesi joudutaan hakemaan hyvin kaukaa

- Kirjoitettiin, harjoiteltiin ja esitettiin laulu
- Vierailtiin upeissa kasvihuoneissa ja valittiin kustakin kuudesta kasvihuoneesta joukkueeen suosikkikasvi ja mietittiin kasvien olemusta. Jos jättilumme olisi ihminen, mikä sen nimi olisi?
- Ratkottiin muinaisen Egyptin hieroglyyfeillä kirjoitettuja viestejä
- Mietittiin partioihanteiden ja partion kehitysyhteistyön välistä yhteyttä
- Kerättiin matkan varrella vastaan tulleet roskat

Kaupunkiretkipäivän päätteeksi jokainen sai Woomal 2 -hihamerkin.

Kuvissa näkyy tällä kertaa Mungo, L-SP:n kv- ja aatejaoston uusi maskotti. Mungoa oli kovin vaikeaa saada pois kasvihuoneista. Yhdessä kuvista syöttötelineitä pihapuihin askartelee Mulperit joukkue Raision KilliNallit -lippukunnasta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti